TOIMINNALLISET RIIPPUVUUDET

Internet ja sosiaalinen media ovat meille arkipäivää. Katsomme älypuhelintamme heti kun heräämme ja surffailemme netissä kotona ja työpaikalla. Näistä asioista on tullut normaali osa elämäämme, mutta milloin on syytä epäillä, ettei enää hallitse sometusta ja surffailua? 

 

Nettiriippuvuudella tarkoitetaan hallitsematonta ja pakonomaista internetin käyttöä, joka intensiivisyytensä vuoksi aiheuttaa haittoja muilla elämänalueilla. Nettiriippuvuuden tunnistamiseen on olemassa erilaisia testejä ja tarjolla on myös erilaista tukea ja hoitoa tähän riippuvuuden muotoon. 

Nettiriippuvuuden voi jakaa viiteen alalajiin:

  1. online-seksiriippuvuuteen

  2. nettisuhderiippuvuuteen

  3. nettipeliriippuvuuteen

  4. informaatioriippuvuuteen

  5. yleiseen tietokoneriippuvuuteen

Somen käytön muuttuminen ongelmaksi tapahtuu vaivihkaa ja ongelmaa voi olla vaikea havaita. Someriippuvuutta tarkastellessa yksi keskeinen käsite, paitsi jääminen eli FOMO (fear of missing out), on nähty erityisesti someriippuvuutta selittävänä tekijänä. Paitsi jäämisen tunteen heräämiseen liittyy negatiivisten tunteiden, kuten yksinäisyyden ja tylsyyden välttely. Yksilö kokee ahdistusta ja ärtymystä, jos ei pääse osaksi somen tapahtumakenttää.

Netti- ja someriippuvuus ovat enenevissä määrin esiintyviä ilmiöitä, joihin voit tutustua Nuortenlinkin ja Päihdelinkin sivuilla, jos olet huolestunut itsestäsi, tai läheisestäsi.

Addiktiiviseksi seksikäyttäytymiseksi voidaan määritellä sellainen seksiin liittyvä toiminta, joka on hallitsematonta ja pakonomaista sekä tuottaa ihmiselle itselleen ahdistusta, masennusta, stressiä tai muita haastavia tunteita ja tilanteita. Tuntuuko tutulta? Tee testi tästä.

Seksuaalineuvonta-asema tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin ja ihmissuhteiden kysymyksissä. Tarjoamme neuvontaa kasvokkain, Skypen välityksellä, netissä ja puhelimitse. Kaikkiin neuvontapalveluihimme voi ottaa yhteyttä nimettömästi ja luottamuksellisesti.

Kaikki neuvonta-asemalla palvelevat henkilöt ovat koulutettuja seksuaalineuvojia tai -terapeutteja, jotka ovat joko Sexpon työntekijöitä tai vapaaehtoisia.

Shoppailu, eli ostosten tekeminen ilman varsinaista tarvetta on lähes koko kansan yleinen harrastus kaiken ikäisillä. Jos kuitenkin kulutat yli varojesi, et pysty hallitsemaan ostamistasi, ostat tarvaroita tullaksesi iloiseksi ja tunnet myöhemmin syyllisyyttä, voi kyseessä olla shoppailuriippuvuus.

Tavaroiden hallitsematon ostaminen ja tätä kautta yleensä myös velkaantuminen on monien ongelma. Shoppailuriippuvainen säätelee mielialaansa ostelemalla, jolloin itse tavarat eivät edes merkitse niin paljon kuin itse ostokokemus. Ostaminen voi alkaa tuntua muuta elämää tärkeämmältä ja nettikaupat madaltavat osaltaan kynnystä hallita tätä ongelmaa. Shoppailuriippuvuuteen liittyy usein jokin mielenterveyden ongelma, joten tästä syystä aihe olisi hyvä ottaa puheeksi esim. lääkärikäynnillä. 

Miten tunnistan shoppailuriippuvuuden ja miten voisi hillitä ostamista? Tutustu lisää aiheeseen Päihdelinkin sivuilla.

Pelaatko liikaa? Viekö kone aikasi ja rahasi? Tiltistä saa tietoa ja tukea rahapelaamisen hallintaan, eriasteisten peliongelmien selvittelyyn ja peliriippuvuuteen. 

 

Tilttiin ovat tervetulleita rahapelaajat ja heidän läheisensä yhdessä tai erikseen. Tavoitteena on, että Tilttiin on helppo tulla ja avoimiin oviin voi osallistua ilman ajanvarausta tai lähetettä maksuttomasti. Tiltissä voi puhua työntekijän ja muiden kävijöiden kanssa ja asioiminen nimettömänä on mahdollista.

 

Tarpeidesi ja toiveidesi mukaan voit saada neuvontaa ja tukea sosiaalialan ammattilaiselta, voit keskustella työntekijän ja/tai vertaisten kanssa, osallistua pelaajille ja läheisille tarkoitettuihin vertaisryhmiin, osallistua tietoiskuihin pelaamiseen liittyvistä aiheista sekä toimia vapaaehtoisena.

Syömishäiriöt ovat mielenterveyden häiriöitä, joissa ihmisen suhde ruokaan, liikkumiseen, kehonkuvaan tai muuten käsitykseen itsestä vaikuttaa hänen terveyteensä haitallisesti. Syömishäiriöihin liittyy esimerkiksi vaarallisen vähäinen tai liiallinen syöminen, ruuan oksentaminen tai pakonomainen liikkuminen ja näihin toimiin suunnatut ajatukset ovat keino välttää psyykkistä pahaa oloa.

Puhutteleeko tämä Sinua, tai onko huoli läheisestä? Syömishäiriötestit voit tehdä Mielenterveystalon sivuilla: Syömishäiriöseula , Syömistapakysely(ahmimistaipumus).

Syömishäiriöön sairastuneita ja heidän läheisiään tukee ja edustaa Syömishäiriöliitto - SYLI ry. Liiton sivuilta löydät järjestön tietojen ja alueellisten jäsenyhdistysten toiminnan lisäksi :

-       Yksityiskohtaista tietoa syömishäiriösitä

-       Keskustelufoorumin (sairastuneille ja läheisille)

-       Vertaistukiryhmien ja sähköpostivertaistuen tiedot

-       Tietoa vapaaehtoistoiminnasta

-       Linkkejä joiden kautta pääset tutustumaan mm. hoitopolkuun

SYLIn tukipuhelin päivystää myös maanantaisin klo 9-15 p. 02 251 9207 ja Tukinetissä on aloittanut 18.5/17 SYLI-Chat joka toinen torstai klo 18-19:30. 

Please reload

​© 2016 HaKeRy

Hannu ja Kerttu ry | 040-128 1285 | Kuparisepänkatu 3, 04250 Kerava | toimisto (at) hannujakerttury.fi

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle