Hörhöilläänkö Keravalla?

July 8, 2017

 

Viimeviikkoina keravalaisia ovat puhututtaneet Keravalla tapahtuneet väkivallanteot.

 

Viime vuosina näitä tolkuttomia väkivallantekoja on ollut useita. Syyskuussa 2014 nuori 14-vuotias poika kävi 82-vuotiaan vanhuksen kimppuun lyöden häntä vasaralla päähän ja vartaloon. Tammikuussa 2016 nuori 21-vuotias mies löi äitinsä miesystävää Keravalla niin, että hän menehtyi. Tuusulan käräjäoikeus tuomitsi hänet viiden vuoden vankeuteen. Syysmarkkinoilla elokuussa 2016 satunnainen 49-vuotias mieshenkilö iski kirveellä päähän tuntematonta ihmistä.  Joulukuussa 2016 uutisoitiin useista väkivaltaisista ryöstöistä Sampolan tunnelissa. Poliisin tiedotteen mukaan Keravalla tapahtui syyskuusta joululukuun puoliväliin 2016 mennessä 9 ryöstöä. Tekijöinä olivat nuoret. Edellisenä vuonna näitä oli ollut kaksi. Poliisin mukaan ryöstöihin oli liittynyt päihteiden käyttöä. Maaliskuussa 2017 saimme lukea Kerava Aatratiellä tehdystä henkirikoksesta, jossa yksi henkilö menetti henkensä. Tekijät on pidätetty ja henkirikos liittyi huumeisiin. Tekijöinä oli 1980-luvulla syntynyttä kolme henkilöä ja heistä kaksi sai tuomion taposta ja kolmas osallisuudesta väkivallan tekoon. Heinäkuun 4. päivä oli vilkas Keravalla. Aamulla oli ollut ampumistapaus Ahjossa Koukkutiellä ja samana päivänä iltapäivällä puukotus keskustassa.

 

Onko meidän syytä olla huolissaan tästä kehityksestä? Kyllä on. Heijastelevatko nämä ikävät tapahtumat yleistä yhteiskunnassa tapahtuvaa kehitystä? Tiedämme, että työttömyys, köyhyys, yhteiskunnallinen eriarvoisuus ja sen lisääntyminen, syrjäytyminen yhteiskunnasta, huumeiden ja muiden päihteiden käytön lisääntyminen ja perheiden rikkinäisyys vaikuttavat rikollisuuden ja väkivaltaisten tekojen määrään. Keravalle on rantautunut huumebisnes lieveilmiöineen.

 

Keravallakin on ollut tiedossa vuosia, että mm. Ahjossa on isoja sosiaalisia ongelmia. Tästä ovat kertoneet poliisin hälytystehtävien ja lastensuojeluilmoitusten nousu nimenomaan Ahjona alueella. Kysymys kuuluukin, reagoidaanko taas viiveellä etukäteen ennustettavissa olevaan kehitykseen? Onko sosiaalityö jalkautunut riittävän ajoissa ongelma-alueille, kun hälyttäviä merkkejä havaittiin?

 

Ongelmat ovat olleet tiedossa kaupungilla. Keväällä 2017 perustettiin kaupunginjohtajan aloitteesta työryhmä, jossa mietitään keinoja tilanteen rauhoittamiseksi ja mitä ennaltaehkäisevästi voidaan tehdä, jotta vältyttäisiin ongelmilta. Toinen kysymys on kokonaan se, ovatko kyseessä ”hörhöt” vai vaikeissa ongelmissa kamppailevat nuoret ja nuoret aikuiset.

 

Jos suhtaudumme asiaan hörhöillen, aivan varmasti ongelmat jatkavat kasvuaan. Tarvitsemme reipasta asennemuutosta ja sen myötä riittävää resurssien vahvistamista tähän työhön.

 

Please reload

​© 2016 HaKeRy

Hannu ja Kerttu ry | 040-128 1285 | Kuparisepänkatu 3, 04250 Kerava | toimisto (at) hannujakerttury.fi

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle